Kan je koelen met een warmtepomp?

Je kan koelen met een warmtepomp, houd wel rekening met een aantal zaken
Vaak wordt gedacht dat met een warmtepomp dezelfde resultaten op het gebied van koeling kunnen worden gehaald als bij een airconditioner. Dit is niet het geval. Met een lucht-water warmtepomp gaat de temperatuur tijdens koelen een paar graden naar beneden. Het wordt echter nooit zo koud als met een airco. 

Houd rekening met extra geluid
Wanneer een lucht-water warmtepomp ook voor koelen wordt gebruikt, draait de pomp in de zomer continue door. Dit betekent geluid dat normaal gesproken in de zomer niet te horen is. Houd dan ook rekening met de regels in het Bouwbesluit. Hierin staat dat de geluidsdruk overdag maximaal 45 db(A) op de erfgrens mag zijn.

Koelen en condens
Bij koelen kan er condens ontstaan. Om dit te voorkomen moet je rekening houden met het dauwpunt. Dit kun je doen door een dauwpuntregeling toe te passen of de minimale aanvoertemperatuur niet onder de 16°C te laten komen.

Voor nieuwbouw gelden andere regels
In de BENG-eisen voor nieuwbouw wordt gesproken over een TOjuli-regel. De TOjuli is een getal dat te maken heeft met binnentemperatuureisen icm het voorkomen van oververhitting in de woning. Wanneer je een lucht-water warmtepomp inzet voor koelen, dan hoef je als installateur niet aan te tonen met allerlei berekeningen dat je voldoet aan de TOjuli -regel.

Hogere energierekening
Meestal gaat de energierekening ook omhoog wanneer de warmtepomp gebruikt wordt om te koelen. Dit varieert per woning, maar reken op minimaal € 100,- tot € 200,- per jaar voor de extra energie, die nodig is.  PV-panelen kunnen deze extra kosten verlagen.

Meer weten?

Neem contact op met jouw ATAG SelectDealer en kom meer te weten over de mogelijkheden.

Vind een ATAG SelectDealer